5 locuri de vizitat in Campina

5-locuri-de-vizitat-in-campina

Panorama Câmpina

Descoperiți 5 locuri de vizitat în Campina, singura localitate de vară din munţii noştri aşezată chiar la porţile Bucureştiului.

Fosta „vamă a Prahovei” se bucură de o poziționare geografică privilegiată și un climat favorabil tot timpul anului – iata o lista scurtă cu 5 locuri de vizitat în Campina, orașul de munte care oferă numeroase idei de vacante active, de sejururi relaxante și de petrecere a timpului liber în natură.

Locație strategică, priveliști pitorești, istorie fascinantă

Municipiul Câmpina este situat la o altitudine de aproximativ 435m, pe o platformă aproape triunghiulară, modelată de trei râuri – la nord râul Câmpiniţa, la est râul Doftana, iar la vest râul Prahova. O coroană de dealuri domoale împânzite de păduri de foioase şi păşuni conferă un pitoresc deosebit oraşului, totodată ferindu-l de vânturile puternice de la câmpie.

Numele Câmpina apare încă din secolul al XVI-lea în registrele negustorilor braşoveni care tranzitau Valea Prahovei. Zona era deja principala cale de comunicaţie din regiune și un important drum comercial. Graţie poziţiei sale geografice strategice, chiar la intrarea în munţii Carpaţi şi la o distanţă aproape egală de Bucureşti şi de Braşov, Câmpina avea să funcţioneze câteva secole bune ca vamă pentru controlul mărfurilor transportate între provinciile româneşti Transilvania şi Muntenia. Aceasta a dus la o dezvoltare rapidă a aşezării. Pentru călătorii spre Transilvania s-au construit numeroase hanuri, iar pentru susținerea transhumanţei s-a instituit un faimos obor de vite, care a continuat să funcționeze în fiecare zi de luni până în secolul al XIX-lea.

locuri de vizitat în Câmpina – trasee de o zi

Anual, mii de bucureșteni își petrec vacanțele de vară și de iarna în Sinaia, Busteni, Predeal și Azuga. Data viitoare când faceți drumul spre statiunile cu tradiție de pe văile Prahovei şi Doftanei, nu ignorați aceste cinci locuri de vizitat în Campina.

1. dealul Muscel – Voila – Șotrile

Începeți urcarea cu dealul Muscel, prin imediata apropiere a unui alt punct de atracţie de o frumusețe remarcabilă – zona de agrement „Fântâna cu cireși”. De pe deal, de la altitudinea de 560 m, admirați întreaga panoramă a terasei Câmpina și coama munţilor Bucegi. Câteva sute de metri mai departe începe o secțiune de circa 5 km de mers prin pădurea Voila, până la o altitudine de aproximativ 800 m. Înainte de a pătrunde în comuna Şotrile, care marchează finalul traseului, faceți un ocol până pe vârful Cucuiatu (826 m). De pe acest cel mai înalt vârf din zonă e posibil să admirați rezervația Glodeasa, o padure seculara virgina de fag si de brad, cu varste intre 200-300 ani si inaltimi de 40-45 m.

2. Traseul Câmpina – Poiana Câmpina – Schitul Poiana

Vă propunem o plimbare culturală până la ruinele unui monument de arhitectură deosebit. Schitul Poiana a fost ctitoria spătarului Toma Cantacuzino, faimosul nepot al lui Şerban Cantacuzino, domnitor de legendă al Ţării Româneşti. Chiar dacă ruinele au fost grav afectate de cutremure şi de numeroase intervenții neinspirate, plimbarea vă va răsplati. Zidul de incintă păstrează urmele vechiului beci cu bolţi subterane, iar supleţea liniilor arhitectonice şi a ornamentaţiei originare este încă vizibilă.

3. Traseul Văii Doftanei

Valea râului Doftana este printre cele plăcute locuri de vizitat în Campina, mai ales de când s-au construit barajul şi lacul de la Păltinoasa. Dacă în trecut flancul estic al terasei Câmpina era folosit mai mult ca legătură pentru exploatările de pădure, azi este deosebit de frecventat. Excursiile pe valea râului Doftana sunt de un pitoresc deosebit. Comuna Teşila oferă și numeroase opțiuni de cazare la vile, chiar pe malul lacului Paltinu.

4. Traseul Brebu

Din lista de locuri de vizitat în Campina nu trebuie să ratați fosta reşedinţă de vară a lui Matei Basarab. Complexul arhitectural se află în comuna Brebu și e format din casa domnească, o mănăstire, zidul de incintă şi turnul de intrare, toate conservate remarcabil de bine. Fosta reşedinţă voievodală adăposteşte astăzi și un deosebit de interesant muzeu al epocii „Matei Basarab – Constantin Brâncoveanu”. Puteți prelungi plimbarea cu o tură prin pădurea de conifere care flanchează lacul din spatele muzeului, cu o suprafaţă de aproape 4 ha şi o adâncime de 12m.

activități locuri de vizitat in campina activitati-la-hotel-oscar-campina-drumetii-1 blogul hotelului

5. alte locuri de vizitat în Câmpina – Băile Telega

Recunoscute pentru tratamentele benefice în afecţiuni reumatice, neurologice şi ginecologice, Ocnele de sare de la Telega au fost cândva loc de detenţie pentru cunoscutul haiduc Iancu Jianu. Nu departe de băi puteți vizita un alt obiectiv istoric important. Fostul penitenciar Doftana, supranumit „Bastilia României”, este acum deschis publicului ca Muzeul Doftana. În acest loc de tristă faimă au sfârșit mulţi luptători pentru libertate şi progres, înainte ca tara noastră să își recapete libertatea.

locuri de vizitat în Câmpina daca aveti mai mult timp la dispozitie

Dacă faceți un sejur de mult de o zi în oraș, e bine de știut ca sunt multe alte locuri de vizitat in Campina, pe o raza de 10-15 km. Drumurile sunt bune, usor accesibile cu masina, iar peisajele rurale cu case rasfirate și capite de fan sunt de vis.

Zona Campinei ofera multiple variante de trasee montane de minim o zi, in Subcarpatii Prahovei, Muntii Bucegi, Muntii Baiului, sau Muntii Grohotis. Cele mai usoare drumetii se pot face pe dealurile de la Melicesti, Alunis și Plaiul Capinei. Nici satul Secaria cu drumul pitoresc care duce inspre Comarnic nu trebuie ratat.

Iar pentru cei cu anduranta mai mare, sugerăm traseele ce pornesc fie din Valea Doftanei fie din Valea Prahovei, catre creasta Muntilor Baiului, Bucegi sau Grohotis. Aceste rute trebuie abordate serios, numai cu echipament specific de drumetie, cu atenție la prognoza vremii din zonă și accesând site-ul muntii-nostri.ro pentru a vedea traseele marcate.

LUAȚI MASA LA COMPLEX OSCAR

RESTAURANT, pub și gradină de vară

Descoperiți mai mult

Un weekend sau un sejur prelungit la Hotel Oscar vă încarcă bateriile prin simpla conectare la mediul natural de excepție. Pentru cei mai activi, propunem plimbări frumoase în împrejurimi, iar pentru amatorii de mișcare și sport, putem rezerva activități turistice captivante, cum ar fi escalada și ciclism în masivul Bucegi.

hotel-restaurant-oscar-sali-conferinte-1

săli de conferințe

activitati-la-hotel-oscar-campina-jurnal-1

activități